söndag 8 september 2013

En variant på Tarte tatin.

Såg att vi hade en himla massa äpplen här hemma så slängde ihop en mördeg. Sen freestylade jag lite med äpplena. Men ska göra mitt bästa för att skriva ihop ett litet recept!

Mördeg:
75g smör el margarin
2 dl vetemjöl
0,25 dl florsocker
1/2 ägg (vispa ihop det i en liten skål och häll sedan i ungefär hälften)
en liten skvätt kallt vatten, ca 1 tsk.

Nyp ihop smör, mjöl och florsocker. Häll sedan i ägg och vatten och rör ihop till en smidig deg.
Plasta in och lägg i kylen i minst en halvtimme.

Äpplena!
Ta ca 25g smör och smält i en stekpanna som du sedan kan ha i ugnen. När smöret har smält häller du i ca 1dl socker och låter det karameliseras tillsammans med smöret. Rör ej(!) i denna sockerblandling. Utan vicka på stekpannan istället. När det har blivit ljusbrunt häller du i tre äpplen som du har skalat och klyftat. Nu kan du röra runt äpplena i sockerblandningen. Medans detta gosar så tar du ut din mördeg och kavlar denna ca 0,5 cm tunnt. När du sedan gjort detta så lägger du locket på stekpannan och trycker bort det överflödiga. Pensla sedan locket med resten av det uppvispade ägget. Strössla lite socker och mandelspån. Skjuts in i ugnen på ca 225 grader och låt stå tills det har blivit gyllenbrunt.

När du har tagit ut kakan så låter du den stå i ca 5 min. Sen lägger du en tillräckligt stor tallrik som lock över stekpannan och vänder på kakan. Så att mördegen som var översidan blir undersidan.

Njut med äkta vaniljglass medan den är ljummen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar